fbpx

Disanje (Kokyuho) je intimna veza između uma i tijela. Sve što se dogodi izvan ili unutar nas vidljivo je u disanju. Kad smo opušteni, dišemo duboko i mirno, naprotiv, u stresnom stanju dišemo plitko i ubrzano. Polako se privikavamo na nekvalitetno disanje i dišemo stresno i kad izvor stresa nestane. Ne možemo kontrolirati, ali možemo naučiti ispravno disati ošitom (dijafragmom). Jednostavnom vježbom vrlo brzo uvidimo kako disanje doprinosi opuštanju tijela i smirenju uma.

Meditacija – Postoji vrijeme kad smo budni, vrijeme kad spavamo. Imamo vrijeme mentalne–duhovne djelatnosti, ali nemamo istovjetnog odmora. Jedan od važnijih razloga zašto se toliko stresa akumulira u čovjeku jest taj što nema odmora ne samo tijela, već uma–duha. Sjesti u opušten–ne mlitav položaj, darovati sebi 15–25 minuta ne radeći ništa, baš ništa… Treba probati.

Ki vježbe (Kenko Taiso) su “inteligentne” vježbe za um i tijelo. Kroz raznovrsne kretnje istražujemo maksimum, mjeru pokreta, a da ne izgubimo kvalitetu. Brojeći naglas, ako krivo izvodimo (napregnuto, nesvjesni tijela), glas odmah detektira teškoće. Glas = disanje. Pomoću raznovrsnih testova možemo vidjeti kvalitetu pojedine vježbe.

Vježbe istezanja – Ono što je preko dana u tenziji, zgrčeno, dobro je da se aktivira u suprotnom pravcu. Zbog ovih vježba velike mišićne grupe bit će nam “zahvalne” doživotno.

Aikido vježbe (Hitoriwaza) su tehnike koje izvodimo u prostoru samostalno. One su osnova za tehnike koje ćemo izvoditi s partnerom. Pomoću njih razvijamo osjećaj sebe (uma i tijela) u kretanju kroz prostor.

Tehnike (Kumiwaza) su vrh piramide, a vrh ne stoji u zraku već na širokoj bazi cijelog treninga. One su susret dvoje ljudi ili više njih, zrcalno nas samih. Svrha tehnika nije puko bacanje partnera, već kroz komunikaciju s drugima upoznajemo i prevladavamo vlastita ograničenja.

aikido-summer-seminar-velebit

 

Povezane teme:

Trening za svakodnevicu

Aikido za djecu

Što u aikidu vježbamo?
Tagged on:
Verified by MonsterInsights