fbpx

Pitate se što je aikido?

što-je-aikido-društvo-zagreb

  • aikido je posvuda, samo ga treba otkriti
  • aikido uspješno vježbaju i žene i muškarci
  • aikido uspješno vježbaju svi od 5 do 105 godina starosti
  • redovno vježbanje mijenja sve razine našeg života
  • aikido je putovanje na duge staze, gdje i pri prvom koraku vidimo promjenu
  • putovanje je jednako bitno kao i cilj
  • posebne sposobnosti nisu potrebne
  • početi vježbati aikido uvijek je na vrijeme

 

Filozofija…

Nema pobjednika i poraženog čovjeka. Što nam onda preostaje?

Spremite se na konkretnost susreta s drugim ljudima na tatamiju (strunjači za vježbanje) kroz vježbanje aikida u doju (prostoru za vježbanje) koji nije izdvojen iz svakodnevice.

Što je aikido?

To je mjesto gdje učimo biti sa sobom, s drugima. Bez straha, frustracija, sukoba.

Iako može djelovati paradoksalno s obzirom da je aikido borilačka vještina, praktičnom primjenom tehnika uči se promovirati mirno rješavanje sukoba u svakodnevnim situacijama.

Tehnički, veliki dio aikida je baziran na “daito-ryu”, “aiki-jujutsu” i “kenjutsu” (japanska tehnika rukovanja mačem). Sve oblikovano kroz značajnu duhovnu komponentu.

 

Smisao…

Nagomilavanje stresa zbog brzog tempa života i gubljenje živaca zbog banalnih stvari poput svađe oko parkirnoga mjesta, gužvi na prometnicama, nemogućnosti spajanja na internet itd, gotovo da su svakodnevica.

Dakle – što je aikido?

Efikasan i snažan s jedne, nenasilan i harmoničan s druge strane, rješenje za takve i slične situacije upravo je aikido, čiji je cilj rješavanje sukoba mirnim putem.

Aikidoka (osoba koja studiozno i svim srcem vježba aikido te ustraje na tom putu) teži spoznaji i usavršavanju sebe i svijeta oko sebe, te provjeravanju i razvijanju koordinacije djelovanja uma i tijela.

Samo vježbanje u početku ne zahtijeva posebnu fizičku spremnost, pa je aikido namijenjen svima, bez obzira na dob i spol.

Nije potrebna snaga mišića već snaga uma i opuštenog tijela. Vježbanjem se razvijaju koordinacija, opuštenost, snaga, brzina, fleksibilnost i pravodobna reakcija.

Upisi

Upisati se možete tijekom cijele godine.

Uvijek ste dobrodošli na besplatni prvi trening u terminima početne grupe.

Za najavu dolaska i informacije o terminima molimo pošaljite e-mail na aikido.drustvo@gmail.com, ili kontaktirajte instruktore: Marijan (091 4900 008) i Dobroslav (091 5123 149).

 

 

Saznaj više:

Kako izgleda trening

Prvi susret s aikidom

Instruktori

Što je aikido?
Tagged on:
Verified by MonsterInsights