fbpx

U japanskoj (ali i kineskoj) tradiciji borilačke vještine nisu bile nešto što se vježbalo rekreativno, dva-tri puta tjedno u dvorani, s partnerima iste visine i težine. Borilačke vještine nisu bile rezervirane samo za ratnike, već su bile i nužno znanje “običnim” ljudima, kao npr. poljoprivrednicima i seljacima, kako bi se mogli obraniti od napada raznih bandita i zlikovaca, koji su uvijek bili brojčano nadmoćni i naoružani.

Vježbanje borilačke vještine, naročito u slučaju samuraja, profesionalnih ratnika, podrazumijevalo je ne samo trening tijela, već i trening uma. To je bilo nužno kako bi ratnik ostao smiren u trenutku velike opasnosti na ratištu, kakvima su neprestano bili izloženi.

Takva vrsta treninga bila je zapravo način života, odnosno način usavršavanja samoga sebe kako bi osoba postigla svoj puni i najviši potencijal. Japanske borilačke vještine zbog toga u sebi nose riječ Do, što znači Put. Osoba koja prakticira borilačku vještinu kreće na putovanje samorazvoja.

što-je-aikido

Primjena borilačkih vještina u modernom svijetu

Moderni način života donio je neke nove opasnosti: stres, egzistencijalne strahove, konflikte u obitelji, na poslu, u prometu. Tjeskobu zbog društvenih događanja, brigu za bližnje, brojne obaveze, malo slobodnog vremena koje možemo provesti u miru i tišini.

Aikido trening je savršen primjer povezanosti tijela i uma, jer kretnjama tijela možemo utjecati na stanje uma, a naše stanje uma utječe na stanje tijela. Ako smo smireni, tijelo je opušteno, lupanje srca normalno, dah ujednačen. Ako smo nervozni i uplašeni, mišići su u grču, puls ubrzan, dah kratak i plitak.

U dvorani se putem raznih aikido tehnika koje izvodimo s partnerom pripremamo za moguće situacije u vanjskom svijetu. Samim vježbanjem nekakvog odgovora na prilaženje osobe s lošim namjerama, pomoći će nam da naša reakcija u stvarnom svijetu bude kvalitetnija.

To obogaćujemo i vježbama disanja, jer je disanje naša direktna veza sa smirenim umom. Ako usporimo disanje u kriznoj situaciji, moći ćemo zadržati hladnu glavu i djelovati promišljeno.

Aikido kao način života

Svakodnevnom primjenom naučenog gradiva s aikido treninga: načina kretanja za održavanje zdravlja i minimiziranje ozljeda, dubljeg i kvalitetnijeg disanja, te pristupom okolini na način da pružamo poštovanje, ali i očekujemo ga zauzvrat, počinjemo živjeti aikido izvan dvorane.

kenjiro-yoshigasaki

Aikido koji od 1992. godine učimo od našeg učitelja, Kenjira Yoshigasakija, prilagođen je potrebama modernog društva i izazovima svakodnevnog života. Iako uvijek postoji opasnost od napada nepoznatih ljudi u našoj okolini, najveći broj sukoba svakodnevno se događa u našem krugu kretanja – na poslu ili kod kuće. Konflikti takve vrste specifični su jer je nakon njih potrebno nastaviti život na način da odnosi i dalje kvalitetno funkcioniraju. Takve konflikte zasigurno nije poželjno rješavati krajnjom eliminacijom ili teškim ozlijeđivanjem osobe s kojom smo ušli u sukob. U normalnim životnim okolnostima, završiti sukob s bilo kojom osobom na takav način moglo bi rezultirati u najmanju ruku sudskom tužbom, a u najgorem slučaju, zatvorskom kaznom.

Dva su moguća pristupa konfliktnoj situaciji: sve veća eskalacija do agresivnog završetka, ili stvaranje nove situacije iz koje je eskalacija nemoguća. Ovom potonjom se bavi aikido, i primjenjiva je u svim aspektima života.

Upisi su otvoreni cijele godine, probni trening je besplatan

Aikido mogu vježbati svi, bez obzira na prethodno iskustvo ili fizičku spremu.

Svi su dobrodošli upoznati se s aikidom na besplatnom probnom treningu.

Svoj dolazak molimo najavite na aikido.drustvo@gmail, na kojem možete dobiti i sve odgovore na moguća pitanja.

Treninzi za nove članove održavaju se utorkom i četvrtkom od 19 sati u prostorijama Mjesnog odbora Voćarska, br. 71.

Instruktor: Dobroslav Jakovljević, 09152123149

Povezane teme:

Aikido za djecu

Što u aikidu vježbamo

Kako treningom popraviti kvalitetu života
Verified by MonsterInsights