fbpx

Opasnosti modernog načina života – kako trening borilačke vještine može pomoći da živimo bez borbe

Stres, egzistencijalni problemi, konflikti u obitelji, na poslu, u prometu; tjeskoba zbog društvenih događanja, briga za bližnje, brojne obaveze, malo slobodnog vremena koje možemo provesti u miru i tišini – sve su to primjeri “opasnosti” koje nas vrebaju u suvremenom svijetu.

Aikido trening nas putem raznih tehnika priprema za moguće neugodne situacije u vanjskom svijetu. Na konkretnom primjeru konflikta, samo vježbanje nekog odgovora na prilaženje osobe s lošim namjerama, učinit će našu reakciju kvalitetnijom kada i ako se takva situacija uistinu dogodi.

To obogaćujemo i vježbama disanja, jer je disanje naša direktna veza sa smirenim umom. Ako usporimo disanje u kriznoj situaciji, moći ćemo zadržati hladnu glavu i djelovati promišljeno.

Stoga vas pozivamo na upoznavanje s AiKiDom, japanskom vještinom nastalom na nasljeđu samuraja, koja može pozitivno utjecati na odgovore tijela i uma na izazovnu svakodnevicu.

U japanskoj tradiciji borilačke vještine nisu bile rezervirane samo za ratnike, već su bile sastavni dio svakodnevnog života u tjelesnom i mentalnom smislu. Vježbanjem borilačkih vještina gradio se karakter i snaga za suočavanje sa svakodnevnim izazovima i opasnostima.

Aikido mogu vježbati svi, bez obzira na prethodno iskustvo ili fizičku spremu.

Aikido kao način života u suvremenom svijetu – borilačke vještine za život bez borbe

Svakodnevnom primjenom naučenog gradiva s aikido treninga: načina kretanja za održavanje zdravlja i minimiziranje ozljeda, dubljeg i kvalitetnijeg disanja, te pristupom okolini na način da pružamo poštovanje, ali i očekujemo ga zauzvrat, počinjemo živjeti aikido izvan dvorane.

Aikido koji od 1992. godine učimo od našeg učitelja, Kenjira Yoshigasakija, prilagođen je potrebama modernog društva i izazovima svakodnevnog života. Iako uvijek postoji opasnost od napada nepoznatih ljudi u našoj okolini, najveći broj sukoba svakodnevno se događa u našem užem krugu – na poslu ili kod kuće. Konflikti takve vrste specifični su jer je nakon njih potrebno nastaviti život na način da odnosi i dalje kvalitetno funkcioniraju. Takve konflikte zasigurno nije poželjno rješavati krajnjom eliminacijom ili teškim ozlijeđivanjem osobe s kojom smo ušli u sukob. U normalnim životnim okolnostima, završiti sukob s bilo kojom osobom na takav način moglo bi rezultirati u najmanju ruku sudskom tužbom, a u najgorem slučaju, zatvorskom kaznom.

Dva su moguća pristupa konfliktnoj situaciji: sve veća eskalacija do agresivnog završetka, ili stvaranje nove situacije iz koje je eskalacija nemoguća. Ovom potonjom se bavi aikido, i primjenjiva je u svim aspektima života.

Trening japanske borilačke vještine nije trening za sparing u dvorani, već način života, odnosno način usavršavanja samoga sebe kako bi osoba postigla svoj puni i najviši potencijal. Japanske borilačke vještine zbog toga u sebi nose riječ Do, što znači Put. Osoba koja prakticira borilačku vještinu kreće na putovanje samorazvoja.

kenjiro-yoshigasaki

Redovni treninzi za nove članove održavaju se:

utorkom i četvrtkom od 19 do 20.30, Voćarska 71, prostorije Mjesnog odbora

Instruktor: Dobroslav Jakovljević, suosnivač Aikido društva Zagreb

Više informacija: aikido.drustvo@gmail.com, 0915123149 (Dobroslav)

Povezane teme:

Aikido za djecu

Što u aikidu vježbamo

Besplatni uvodni trening
Verified by MonsterInsights