fbpx

Trening za djecu – zašto je aikido najbolji odabir za Vaše dijete?

Aikido kao trening za djecu pozitivno utječe kako na tjelesni, tako i na mentalni aspekt djetetova života.

 

Utjecaj modernog načina života na razvoj djeteta

Djeca su pretrpana obavezama i distrakcijama, te novim tehnologijama, koje im odvlače pažnju od tjelesnog kretanja i vanjske okoline i uvlače ih u razne gadgete svih veličina i boja, pa su sve manje svjesna svojeg tijela i okoline u kojoj žive.
Njihove fizičke, psihološko-kognitivne sposobnosti u osobnim i međuljudskim odnosima dovode kvalitetu življenja u pitanje, a to direktno utječe i na njihove društvene vještine zbog tehnološki umjetno stvorene izolacije.

Moderni način života stvara nepoželjne rizike na zdravlje djeteta:

– općenita smanjena aktivnost i socijalna izolacija
– mišićna atrofija, odnosno slabost muskulature
– smanjena gibljivost i fleksibilnost
– nepotrebna mišićna napetost ili ukočenost
– oslabljena funkcija srčanožilnog sustava
– veći strah od pada
– kronična bol (čak i kod djece)
– smanjena mreža (pravih „živih“) prijatelja
– depresija
– čak dijabetes
– smanjeno samopouzdanje
– veća sklonost cigaretama, alkoholu i drogama
– smanjena kvaliteta življenja

 

Utjecaj vježbanja aikida na razvoj  djeteta

Bodhidharma, budistički svećenik koji je iz Indije došao u Kinu, uvidjevši da su svećenici Shaolina zbog neaktivnosti slabi i boležljivi, uveo je propisane atletske pokrete za jačanje tijela, koji su tek kasnije iskorišteni kao obrambene tehnike da zaštite hram od napada razbojnika. Tako je nastao kung fu.

Ako izuzmemo natjecanje, borilačke vještine pozitivno utječu na zdravlje vježbača.

U aikidu nema natjecanja, zato je aikido vrlo dobar tjelesni i mentalni trening za djecu, kao i medij za zdravi razvoj djeteta. Ne treba posjedovati sportsku građu niti imati motoričke predispozicije potencijalnog sportaša.


Djeca su rasterećena o tome tko je bolji i najbolji, nemaju potrebu forsirati da pobijede i budu bolji od drugih, nema pojave straha da će izgubiti, niti se osjećati povučeno kada je netko objektivno bolji. Na treningu se natječu sami sa sobom, a atmosfera je od svih prema svima podržavajuća.

Često vidim kako se dijete nepotrebno uzrujava, na primjer kada neispravno izvede tehniku ili vježbu ili kada tehnika ne uspije, pa se vidno počne uzrujavati i kriviti, optuživati sebe. To je strašno koliko nas je ovaj sustav uvjetovao da smo kompetetitivni i da vlastite pogreške sagledavamo kao negativnosti, što direktno vodi manjku samopouzdanja i rapidnom povećanju osjećaja manje vrijednosti. Na treninzima smo prilično strogi za ovakve “ispade” i ne toleriramo ih.

Djecu treba učiti da vole sebe, a naročito kada pogriješe.

 

Kako aikido koristi djetetu u izazovima svakodnevnog života?

Općenito, aikido kao trening za djecu svoj smisao nalazi u tome da djeca vježbanjem vide svoj osobni razvoj kroz kvalitativne promjene na tijelu i “u glavi”. Kao na primjer kada se hvale kako su se padajući s bicikla s lakoćom zakotrljali, umjesto da su se razbili i izgulili dlanove i koljena. Ili na primjer u školi kako su s lakoćom rješili zadirkivanja vrlo jasno naglašujući stavom, tijelom, glasom i konkretnom riječi ili određenim pokretom, odnosno “tehnikom” da ih se prestane maltretirati verbalno i/ili fizički. Ovdje nitko nikoga ne baca niti ne ozljeđuje, ovdje se proaktivno i pozitivno rješavaju konfliktne situacije i podiže osobna “letvica” u smislu samopouzdanja i samopoštovanja.

U doju (mjestu vježbanja borilačke vještine) se njeguje disciplina i etiketa ponašanja, pa nije dozvoljeno vrištanje, vikanje, naguravanje. Na bilo kakav znak omalovažavanja drugoga, trening se prekida i jasno se naglašava da je to zabranjeno.

Djecu treba odgajati da zaslužuju poštovanje i da poštuju druge, jer smo svi različiti.

 

Sportska i školska dvorana su mjesta gdje se uče razni sportski elementi i gdje se provode natjecanja, a dojo je mjesto gdje proučavaš sebe, razvijaš svoje osobne potencijale, svoj odnos s drugima i sa životom uopće. U športskim dvoranama treninge vode treneri koji te tjeraju da napraviš rezultat i kad pobjeđuješ više si cijenjen, a u doju te učitelji uče kada sam ili u radu s nekim pogriješiš, izgubiš u igri ili čak nekome nešto učiniš, uz uvjet da to osvijestiš i nastojiš ispraviti, jest da si jednako vrijedan, čak i vrijedniji jer upravo kroz te greške rasteš. To je velika razlika.

 

Ako se dijete požali da je umorno nakon cjelodnevne škole, to se naravno poštuje i vježba u skladu sa svojim trenutnim stanjem, nema nikakvih prisiljavanja. U svakom trenutku može sjesti sa strane u doju da se odmori i priključiti se u bilo kojem trenu.

aikido-za-djecu

Prednosti vježbanja aikida kod djece

Fizička:
– povećana mišićna snaga i izdržljivost (prevencija nepravilnog držanja)
– povećana kondicija krvožilnog sustava (poticanje svijesnosti ispravnog disanja)
– povećana fleksibilnost i raspon gibanja
– poboljšana ravnoteža razvoja gornjeg i donjeg dijela tijela
– poboljšana koordinacija
– poboljšana kinestetska svijest
– smanjena kronična bol

Psihološka / kognitivna:
– povećano povjerenje prema svojem tijelu
– povećano samopouzdanje (ponos)
– povećano samopoštovanje
– povećana motivacija
– pojačani osjećaj sigurnosti
– povećana neovisnost (autonomija)
– smanjenje stresa i povećani osjećaj mirnoće prema stresu okoline
– poboljšanje memorije i percepcije
– poboljšano rješavanje problema i svladavanje prepreka

Odnosi i društvene vještine:
– prilika za upoznavanjem novih ljudi
– olakšan razvoj „živog“ prijateljstva
– smanjena društvena izolacija
– poboljšava samosvijest
– pojačano poštovanje prema drugima
– poboljšano etičko odlučivanje i odgovarajuće ponašanje

Aikido je umijeće nenasilnog rješavanja sukoba u svakodnevnom životu i može pomoći djetetu kada je ugroženo da kreira nenasilne okolnosti. Uči ga jasnom i otvorenom stavu u komunikaciji da kaže “NE”, kada treba reći “ne”. Djeca mogu slobodno primjeniti aikido, jer niti jedna tehnika nema cilj ozljeđivanje napadača, već proslijediti napad u stranu ili ga “upiti”, osigurati da se što prije sukob “otopi” i da se nitko ne ozlijedi. Aikido uči “borbi bez borbe”, kao što je govorio Bruce Lee.

 

Aikido trening za djecu sadrži:

 • vježbe disanja
 • vježbe zdravlja (motorike) i istezanja
 • učenje sigurnog prizemljenja
 • vježbe agilnosti i koordinacije
 • kondicijske vježbe
 • aikido vježbe (učenje osnovnih pokreta za tehnike)
 • tehnike s partnerom (uz pomoć drvenih štapova i mačeva)
 • testiranje kvalitete uma na tijelu (ravnoteža i stabilnost)
 • polaganje ispita
 • razne igre

 

Treninge vodi diplomirani kineziolog i dugogodišnji aikido instruktor, uz pomoć asistenata.

 

Komentar jedne majke:

“Treninzi su odlični, mislim da je aikido nešto što može pomoći mom sinu da ojača koncentraciju i stekne čvrstinu koju sada nema.”

maškare
Trening pod maskama za Maškare prije nekoliko godina, u Kući aikida

 

Aikido za djecu – upisi

Svi zainteresirani roditelji koji žele upisati svoje dijete slobodno mogu doći na besplatni probni trening u Budo sport centru, Avenija Marina Držića 14.

Za više informacija nazovite 091 4900 008 (Marijan) ili pošaljite mail na aikido.drustvo@gmail.com.

UPISI SE VRŠE CIJELE GODINE.

Vježbanje aikida mogu započeti djeca s 5 godina starosti.

Treninzi se održavaju :

 • utorkom i četvrtkom
 • mlađa grupa (5 do 8 godina) > 17,30-18,30
 • starija grupa (9 do 13 godina) > 18,30-19,30

Oprema: ugodna trenirka ili keikogi ili dogi (kimono je nepravilan naziv) 🙂  Obavezno ponijeti papuče za kretanje od garderobe do tatamija. Treninzi se odvijaju na strunjačama (tatami), zato djeca vježbaju bosi ili u čarapama. Ponijeti flašu obične vode.

Dobrodošli!

 

Od 2010. održavamo ljetni aikido seminar za djecu u Auto kampu Korana kod Plitvičkih jezera, a od 2015. zimski seminar na Sljemenu.

 

Fotografije sa Gasshuku seminara s djecom na Korani

Video sa Gasshuku kampa s djecom na Sljemenu

Video sa Gasshuku kampa s djecom na Korani

Iz medija o razvoju djeteta:

“Današnja klinička slika u Hrvatskoj su prije svega ozbiljna depresivna stanja, apatija, problemi snalaženja s vršnjacima, problemi agresije prema sebi, prema drugima i prema roditeljima.”

“Vrlo često imate dijete koje je tužno, samo, obeshrabreno, depresivno, nezadovoljno sobom, obitelji u kojoj živi i školom. Na neki način dijete vrlo često smatra da je odgovorno za sve i da je jedini izlaz iz te situacije, nažalost, da se ubije”, pojašnjava liječnica te ističe kako su dobne granice sve niže. Nekada se govorilo o pokušajima suicida među najrizičnijim adolescentima, a danas se radi o djeci od 9, 10 godina.”

“Roditelji često kažu da nisu ništa primijetili, pitali su dijete kako je, dijete je reklo ”dobro sam” “

“Roditelji često ne prepoznaju neke očite probleme kod svoje djece – dijete koje se povlači, često vrlo impulzivno, nezadovoljno, koje ne ide i ne želi ići u školu, nema vršnjake, otuđuje se, ne sviđaju mu se neke sportske aktivnosti, koje se mijenja izgledom, fizički, psihički, dijete koje vrlo često izbiva vani tijekom noći, kasno dolazi kući”, nabraja liječnica te dodaje kako roditelji znaju opisivati djecu “kao da to više nije moje dijete, kao da ga ne prepoznajem”.

“Gotovo 300 posto je rast broja pokušaja samoubojstava kod mladih”

“Društvene mreže, uređene slike i nerealne tjelesne proporcije, uspjeh preko noći – loše utječu na mentalno zdravlje djece. “Sve je veći broj mladih djevojaka koje imaju poremećaje prehrane, koje vrlo rano stupaju u spolne odnose, surfaju po stranicama koje su često predmetom pedofilskog sadržaja, roditelji često ne znaju što njihova djeca rade na internetu, s kim se dopisuju, kome šalju slike. Bez društvenih mreža ne možemo, ali na koji način usmjeriti mlade, to je odgovornost i uloga svih nas koji se bavimo djecom, ali i uloga škole i vrtića”, kazala je liječnica.

Ovo su citati iz objavljenog članka dnevnik.hr 19.7.2022. kojeg možete pogledati i pročitati na ovom linku.

Povezani članci:

Susret Aikido za djecu Hrvatske

Aikido i Plavi telefon

Zimski aikido kamp za djecu na Sljemenu (Tomislavov dom)

Saznajte više o aikidu

Prednost vježbanja aikida u životu djeteta
Tagged on:
Verified by MonsterInsights