fbpx
When:
07.04.2023. @ 19:00 – 21:00 Europe/Zagreb Timezone
2023-04-07T19:00:00+02:00
2023-04-07T21:00:00+02:00
Cost:
Free
Contact:
Marijan Kudrna
0914900008

Tradicionalni misogi (japanska metoda čišćenja tijela i uma disanjem) u Kući aikida održava se svakog prvog petka u mjesecu.

Uz misogi održat će se i kenkodo, japanske vježbe zdravlja, odnosno lagano istezanje tijela uz pomoć partnera.

disanje

Mini misogi u Kući aikida, voditelj: Marijan Kudrna

Misogi – čišćenje izvana i iznutra

Svi znamo da je čistoća pola zdravlja i zato redovito održavamo čistoću tijela izvana. No ponekad zaboravljamo na ono “iznutra” što je oku nevidljivo. Svakodnevni stres i nekvalitetna prehrana opterećuju naš organizam i zato mu treba pružiti priliku da se oslobodi toksina koji se s vremenom nakupljaju i talože. Različite metode detoksikacije su dostupne kvalitetnijom prehranom, laganijim obrocima, smoothiejima i pojačanom fizičkom aktivnošću. Malo je poznato da to možete činiti upravo dahom koji vam je na raspolaganju, a koji većina nas ne koristi na pravi način. Dubinsko i pravilno disanje osvježava organizam, potiče izmjenu kisika i razgradnju toksina koji su se nataložili. Samim time povećavamo i protok krvi i kisika u mozgu i mentalno se osjećamo bolje i svježije. Disanje je savršen sustav koji funkcionira tako da tijelo udahom prima kisik, a izdahom izbacuje ugljični dioksid, stoga tijekom misogija naglaskom na snažno izdisanje pojačavamo izbacivanje onoga što nam je suvišno.

Kako se izvodi misogi

Čišćenje tijela i uma disanjem je duboko ukorijenjeno u japansku tradiciju i naziva se “misogi”, a može se izvoditi na različite načine. U aikidu ga izvodimo kao sastavni dio treninga za opći boljitak tjelesnog i mentalnog stanja. Dubokim i snažnim izdisanjem dijafragmom i glasnim izgovaranjem slogova To Ho Ka Mi E Mi Ta Me, radimo u tri različita ritma i s ubrzavanjem. Voditelj određuje ritam i brzinu uz zvonjenje posebnim zvoncem, a prate ga još dva zvona. Ako pravilno izvodite misogi, osjećat ćete se slično kao na treningu – organizam se zagrijava, znojite se i ostajete bez daha; stoga redovitim prakticiranjem misogija radite i na svojoj kondiciji. Puštanje glasa za vrijeme izdisanja je i svojevrsna antistres terapija – kada se dobro izvičete na misogiju, imat ćete manju potrebu vikati na nekog drugog 🙂

Poznato je da je misogi i narodni lijek protiv mamurluka 🙂

Misogi i kenkodo
Verified by MonsterInsights