fbpx

Petak, subotu i nedjelju, 3. do 5. ožujka rezervirajte za povlačenje u nutrinu, tijekom uvodnog tečaja kontemplacije u Kući aikida.

Raspored tečaja:

petak 16:30 – 18:15

subota 9:30 – 12:00 i 14:30 – 17:30

nedjelja 9:30 – 12:30

Preporuča se sudjelovati na cijelom tečaju.

Preko Zooma će se moći priključiti u petak te početkom svaka od preostala tri bloka – prvo sjedenje i predavanje.

Kontemplacija je neizbježna praksa u razvoju svijesti i ostvarenju cjelovitosti bića. 

kontemplacija-meditacija

Zašto? 

Jer smo duhovna bića u tjelesnom obliku i uz redovito održavanje tjelesnog zdravlja pokretom, važno je održavati mentalno zdavlje i čistoću redovitim “smirajem” uma (ali i tijela). A poglavito zato što je raspon odgovora koja nam intelekt može pružiti na osnovna pitanja o prirodi našeg bitka vrlo ograničen. Zapitati se tko smo, zašto smo i kamo idemo je početak duhovnog puta i vrijedno istraživanja koje je moguće samo ako umirimo tijelo i um i spojimo se sa središtem Svemira.

Kako se izvodi kontemplacija?

Mirno sjedenje i povlačenje u nutrinu. Ne trebate raditi ništa drugo. Većini nas se to čini neizmjerno teško, no uz prave učitelje i redovno vježbanje postaje ne samo užitak, već svakodnevna potreba.

“Otvaranje svijesti i otvaranje srca ključni su elementi duhovnoga razvoja, a za njihovo ostvarenje u životu nije dovoljan samo iskreni interes, istraživanje i proučavanje tog procesa, već njegovo stvarno ostvarivanje, u meni, ovdje-i-sada. Stoga je najvažniji dio duhovnoga putovanja uključivanje kontemplativne prakse u svoju svakodnevicu. Ona uključuje mirno i opušteno sjedenje, disanje i pažnju, a vodi smirivanju, opuštanju i otpuštanju svih sadržaja svijesti koji čine naš površni ja – koji čine misli, osjećaji, slike koje proizlaze iz odnosa osjećajnog, voljnog i misaonoga dijela ljudske psihe i svijeta oko nas.

Kontemplativan, mističan put započinje iskrenim, iz dubina i do dubina duše postavljenim pitanjem – tko sam? zašto sam ovdje? kamo idem? i kako da ostvarim puninu svog života? Za taj se početak duhovnog putovanja od prvih kršćanskih vremena koristila grčka riječ – metanoia, obraćenje, u smislu skretanja pogleda, cijeloga svojega bića s površnoga na ono dubinsko, s krivoga na ono ispravno, s lažnoga na ono istinito. Mističan je put put preobrazbe našega cjelovitoga bića; iz našeg djelomičnoga, podijeljenoga i ograničenoga maloga ja u cjelovito, nepodijeljeno i neograničeno Jastvo, i potom u nestvoreni, bezvremeni i bezprostorni Duh samoga života.” (Johannes Tauler, 14. st.)

Redovite kontemplacije u Kući aikida održavaju se dvaput tjedno (utorak 6:00 – 7:30 i petak 16:30 – 18:00) pod vodstvom Nevena Bradića, učitelja i voditelja Centra duhovnih putova Zagreb Kontemplacija & Mistika.

Prijave: neven.bradic@gmail.com

Donacija za sudjelovanje: 15€

Uvodni tečaj kontemplacije
Verified by MonsterInsights