fbpx

Kuća aikida slavi, i časti besplatnim treninzima i radionicama

Kuća aikida, naša oaza mira u užurbanom centru Zagreba, 2023. godine slavi deset godina postojanja!

Tom prilikom sve koji se još nisu susreli s aikidom pozivamo na rođendansko slavlje koje će se održavati od 13. ožujka u Kući aikida, Koturaška 1.

Sve što trebate je prijaviti se na 10 besplatnih aikido treninga putem e-mail adrese aikido.drustvo@gmail.com ili na broj telefona 0915123149 (Dobroslav).

Prvi trening je 13. ožujka u 20:30.
Termini treninga su ponedjeljak i srijeda 20:30-21:40.

Prijavom na besplatne aikido treninge možete uživati u sljedećim besplatnim radionicama:

  • disanja i meditacije
  • japanskog jezika i kaligrafije
  • kyuda
  • origamija
  • igre Go
  • bonsaija

Družit ćemo se i na večeri japanskog filma, a poklanjamo vam i knjigu našeg učitelja Kenjira Yoshigasakija, “Sav taj aikido”.

Od naših 10 poklona za 10 godina Kuće aikida bit ćete tjelesno i mentalno fit!

kuca-aikida
Ruševni dio kompleksa Paromlin prije nego smo ga pretvorili u Kuću aikida
kuca-aikida
Kuća aikida nakon renovacije 2013. godine

Kako je nastala Kuća aikida

Od osnivanja udruge Aikido društvo Zagreb 1992. godine sanjali smo vlastiti dojo, mjesto za vježbanje, druženje, razmjenu dobre energije i širenje aikido načela. Do 2013. godine unajmljivali smo razne dvorane: na KIF-u, u dječjem vrtiću, u privatnim prostorima… Ali nismo prestajali sanjati. Sanjati dojo kojeg bismo sami uredili i gdje bismo se skućili. Dojo u kojem ne bismo morali slagati tatami prije svakog treninga, koji bismo uredili po volji i koji bi bio naša baza. Dojo koji bi bio naš centar dobre volje i veselja, tinjao je u našim srcima. Godinama prije pronalaska prostora za Kuću aikida intenzivno smo od Grada Zagreba tražili prostor za najam naše udruge, a do tog smo prostora konačno došli 2013. Prvi susret s derutnim i oronulim dijelom Paromlina bio je daleko od onoga što smo zamišljali… No, iza kulisa smeća, smrada i ostataka skvota mi smo vidjeli topli dojo.

Svjesni da imamo 0 kn budžeta i da nas čeka renovacija od poda do stropa – i to kuće bez struje, grijanja i vode, pustili smo da nas ponese san i naša beskonačna ljubav prema aikidu. Dozvolili smo si da osjetimo nadu kako je naša Kuća aikida ipak ostvariva. Naposljetku, bili smo dio velike zajednice aikido entuzijasta. U inozemstvu i u našoj neposrednoj blizini postojala je dobra volja i enormna podrška.

Kako smo proširili vijest, pomoć i donacije stizale su sa svih strana – od našeg Doshua, od naših učitelja, od naših kolega, prijatelja, obitelji, članova…

U ožujku 2013. započeli smo radove na Kući aikida, i najveći dio završili u studenom iste godine.

Kuća aikida – renovacija od početka do kraja:

Radovi na Kući aikida

Danonoćno smo neumorno radili na svakom centimetru Kuće i oko nje. Čistili smo čak i sami Paromlin jer je iz njega dopirao nesnosni smrad. Nakon što smo ga počistili, primijetili smo kako je odjednom postao atraktivna lokacija za prve vjenčane fotografije novopečenih mladenaca.

Othranili smo i macu Pericu i njene mačiće koji su došli u paketu s Kućom.

Kuća je bila puna smeća koje su ostavili narkomani koji su u njoj dotada boravili (pronalazili smo iskorištene šprice s iglama na svakom koraku), pa je najprije trebalo oguliti sve te slojeve nečistoće. Novi zidovi, novi prozori, novi podovi, novo krovište… Svlačionice s funkcionalnim WC-om i tuševima, vodovodni sustav, dovod struje… Dovod ogromnog kotla za kotlovnicu koja bi Kuću opskrbljivala toplom vodom i grijanjem, radijatori…

Reportaža o Kući aikida:

Bez novčane podrške svih naših donatora i pomoći svih koji su kopali, čistili, gletali, farbali, strugali – Kuća aikida danas ne bi postojala.

Veliko vam, najveće HVALA, naši dragi prijatelji, na vašim srcima i vrijednim rukama!

Kuća aikida imala je svečano otvorenje 20. prosinca 2013. godine.

Kuća aikida danas

Kuca-aikida

Danas, 2023. godine, deset godina nakon tog velikog pothvata, nakon brojnih nevolja i gubitaka, naša Kuća aikida i dalje stoji kao podsjetnik na snove i na zajedništvo.

Danas je Kuća aikida mjesto u kojem neumorno okupljamo entuzijaste za aikidom i za vrijednostima temeljenima na nenasilju i međusobnoj podršci da budemo bolji ljudi.

Od 2019. godine Kuća aikida postala je središtem Inicijative Kuće Japana, koja okuplja zaljubljenike u japanske vještine. U Kući aikida danas možete pronaći razne udruge koje se bave: bonsaijem, origamijem, igrom go, japanskim jezikom i kaligrafijom, kyudom – japanskim streličarstvom…

S veseljem vas očekujemo u našoj oazi usred užurbanog centra Zagreba!

Povezane teme:

30 godina Aikido društva Zagreb

Priča o Kući aikida

Častimo vas povodom 10. rođendana Kuće aikida