fbpx

Grad Zagreb nas je ove godine obavijestio o planiranom rušenju Kuće aikida, odnosno cijelog kompleksa Paromlin. Napustili smo je početkom studenog 2023. godine.

kuca-aikida

Pretvaranje devastirane kuće u kompleksu Paromlin u Kuću aikida

Kuća aikida bila je naš dom od 2013. godine. Kada smo je dobili u najam, bila je potpuno devastiranom i neupotrebljivom stanju. Punih devet mjeseci na njoj se radilo danonoćno. Donacije za radove prikupljali smo od aikido zajednice, prijatelja i obitelji. Male ruke koje su se složile, pretvorile su smetlište u središte aikida i dobre energije.

U nju je uloženo preko 100.000 eura donacija, novac je doniralo i u radovima pomagalo nekoliko stotina osoba, a o čudu koje se izrodilo iz ruševina Paromlina izvještavala je čak i televizija. Naime, prostor koji smo dobili u najam bio je pun smeća, fekalija, štakora, narkomanskih igala, bez instalacija, prozora i vrata.

Našim trudom i radom to je postao topli dom aikido zajednice, ali i svih podržavatelja japanske kulture i vještina koje se bave promicanjem zdravlja tijela i duha. Ove smo godine proslavili 10. rođendan Kuće aikida, netom prije nego je stigao dopis od Grada o iseljenju.

Udruge koje su djelovale u Kući aikida

U Kući aikida djelovalo je nekoliko udruga koje su se bavile japanskim vještinama, fitnessom i radom s djecom s teškoćama u razvoju. Aikido društvo Zagreb jedan je od osnivača Inicijative Kuće Japana koja je nastala 2019. godine između više udruga koje se bave japanskim vještinama, s ciljem približavanja istih zagrebačkim građanima. U Kući aikida održane su brojne besplatne radionice kyuda (japanskog streličarstva), bonsaija, origamija, goa (igra na ploči), te japanskog jezika i kaligrafije za djecu i odrasle.

Tijekom deset godina od stvaranja Kuće aikida u njoj su održani svakodnevni treninzi aikida za sve uzraste, susreti raznih borilačkih vještina, zvučne kupke, joga susreti i festivali, plesovi, radionice za štićenike Plavog telefona i azilanata, projekti za djecu i mlade, dječji rođendani, seminari, proslave, druženja…

Kuća aikida bila je gotovo 24 sata dnevno na usluzi svima koji su na bilo koji način krenuli na aikido putovanje.

Novi prostor za vježbanje

Posljednji trening u našem doju održan je 26. listopada, te smo ga službeno napustili 3. studenog 2023. godine.

S obzirom da nam Grad Zagreb nije ponudio zamjenski prostor, kao ni udrugama koje su zajedno s nama djelovale u Kući aikida, trenutno očekujemo izlazak novog natječaja za najam gradskih prostora. Taj bismo prostor ponovo uredili kao naš vlastiti i pretvorili ga u oazu dobre energije.

U međuvremenu i dalje redovno treniramo, trenutno na nekoliko različitih lokacija:

  • Kineziološki fakultet, Horvaćanska 15, starija grupa i tinejdžeri (srijeda i petak, 19:30-21:00)
  • Mjesni odbor Voćarska 71, novi članovi (utorak i četvrtak, 19:00-20:15)
  • Zagrebački Velesajam, Paviljon 25 (utorak i četvrtak, 17:30-18:30, 5-8 godina, 18:30-19:30, 9-13 godina)

Instruktori Marijan (0914900008) i Dobroslav (0915123149) na raspolaganju su za sva pitanja u vezi lokacija i termina, a sve upite možete poslati i na aikido.drustvo@gmail.com.

Kuca-aikida

Pogledajte naše putovanje s Kućom aikida:

Stvaranje Kuće aikida 2013.

Priča o Kući aikida

Reportaža HRT-a o Kući aikida

Trening u Kući aikida – Kod nas doma, reportaža

Grad Zagreb ruši Kuću aikida
Tagged on:
Verified by MonsterInsights