fbpx

Grad Zagreb nas je ove godine obavijestio o planiranom rušenju Kuće aikida, odnosno cijelog kompleksa Paromlin. Napustili smo je početkom studenog 2023. godine.

kuca-aikida

Pretvaranje devastirane kuće u kompleksu Paromlin u Kuću aikida

Kuća aikida bila je naš dom od 2013. godine. Kada smo je dobili u najam, bila je u potpuno devastiranom i neupotrebljivom stanju. Punih devet mjeseci na njoj se radilo danonoćno. Donacije za radove prikupljali smo od aikido zajednice, prijatelja i obitelji. Male ruke koje su se složile, pretvorile su smetlište u središte aikida i dobre energije.

U nju je uloženo preko 100.000 eura donacija, novac je doniralo i u radovima pomagalo nekoliko stotina osoba, a o čudu koje se izrodilo iz ruševina Paromlina izvještavala je čak i televizija. Naime, prostor koji smo dobili u najam bio je pun smeća, fekalija, štakora, narkomanskih igala, bez instalacija, prozora i vrata.

Našim trudom i radom to je postao topli dom aikido zajednice, ali i svih podržavatelja japanske kulture i vještina koje se bave promicanjem zdravlja tijela i duha. Ove smo godine proslavili 10. rođendan Kuće aikida, netom prije nego je stigao dopis od Grada o iseljenju.

Udruge koje su djelovale u Kući aikida

U Kući aikida djelovalo je nekoliko udruga koje su se bavile japanskim vještinama, fitnessom i radom s djecom s teškoćama u razvoju. Aikido društvo Zagreb jedan je od osnivača Inicijative Kuće Japana koja je nastala 2019. godine između više udruga koje se bave japanskim vještinama, s ciljem približavanja istih zagrebačkim građanima. U Kući aikida održane su brojne besplatne radionice kyuda (japanskog streličarstva), bonsaija, origamija, goa (igra na ploči), te japanskog jezika i kaligrafije za djecu i odrasle.

Tijekom deset godina od stvaranja Kuće aikida u njoj su održani svakodnevni treninzi aikida za sve uzraste, susreti raznih borilačkih vještina, zvučne kupke, joga susreti i festivali, plesovi, radionice za štićenike Plavog telefona i azilanata, projekti za djecu i mlade, dječji rođendani, seminari, proslave, druženja…

Kuća aikida bila je gotovo 24 sata dnevno na usluzi svima koji su na bilo koji način krenuli na putovanje stvaranja bolje verzije sebe i svijeta oko sebe.

Novi prostor za vježbanje

Posljednji trening u našem doju održan je 26. listopada, te smo ga službeno napustili 3. studenog 2023. godine.

S obzirom da nam Grad Zagreb nije ponudio zamjenski prostor, kao ni udrugama koje su zajedno s nama djelovale u Kući aikida, trenutno očekujemo izlazak novog natječaja za najam gradskih prostora. Taj bismo prostor ponovo uredili kao naš vlastiti i pretvorili ga u oazu dobre energije.

U međuvremenu i dalje redovno treniramo, trenutno na nekoliko različitih lokacija:

  • Kineziološki fakultet, Horvaćanska 15, starija grupa i tinejdžeri (srijeda i petak, 19:30-21:00)
  • Mjesni odbor Voćarska 71, novi članovi (utorak i četvrtak, 19:00-20:15)
  • Budo sport centar, Avenija Marina Držića 14 (utorak i četvrtak, 17:30-18:30, 5-8 godina, 18:30-19:30, 9-13 godina)

Instruktori Marijan (0914900008) i Dobroslav (0915123149) na raspolaganju su za sva pitanja u vezi lokacija i termina, a sve upite možete poslati i na aikido.drustvo@gmail.com.

Kuca-aikida

Pogledajte naše putovanje s Kućom aikida:

Stvaranje Kuće aikida 2013.

Priča o Kući aikida

Reportaža HRT-a o Kući aikida

Trening u Kući aikida – Kod nas doma, reportaža

Grad Zagreb ruši Kuću aikida
Tagged on:
Verified by MonsterInsights