Disanje je ključni faktor života i uvelike određuje zdravlje cijelog organizma.

Pozivamo vas na misogi (japansku metoda čišćenja tijela i uma disanjem) 11. ožujka od 18.30 do 19.30 i dobrodošli su svi članovi Aikido društva Zagreb, ali i svi koji bi htjeli probati drugačiju vrstu detoksikacije i osvježiti cijeli organizam, imaju problema s disanjem ili manjak energije. Misogi će voditi Marijan Kudrna s kratkom pauzom tijekom sat vremena disanja i istezanjem.

disanje

Mini misogi u Kući aikida, voditelj: Marijan Kudrna

Svi znamo da je čistoća pola zdravlja i zato redovito održavamo čistoću tijela izvana, no ponekad zaboravljamo na ono “iznutra” što je oku nevidljivo. Svakodnevni stres i nekvalitetna prehrana opterećuju naš organizam i zato mu treba pružiti priliku da se oslobodi toksina koji se s vremenom nakupljaju i talože. Različite metode detoksikacije su dostupne kvalitetnijom prehranom, laganijim obrocima, smoothiejima i pojačanom fizičkom aktivnošću, no malo je poznato da to možete činiti upravo dahom koji vam je na raspolaganju, a koji većina nas ne koristi na pravi način. Disanje, kada je dubinsko i pravilno osvježava organizam, potiče izmjenu kisika i ostalih potrebnih tvari u tijelu i razgradnju toksina koji su se nataložili. Samim time povećavamo i protok krvi i kisika u mozgu i mentalno se osjećamo bolje i svježije. Disanje je savršen sustav koji funkcionira tako da tijelo udahom prima kisik, a izdahom izbacuje ugljični dioksid, stoga tijekom misogija naglaskom na snažno izdisanje pojačavamo izbacivanje onoga što nam je suvišno.

Čišćenje tijela i uma disanjem je duboko ukorijenjeno u japansku tradiciju i naziva se “misogi”, a može se izvoditi na različite načine. U aikidu ga izvodimo kao sastavni dio treninga za opći boljitak tjelesnog i mentalnog stanja dubokim i snažnim izdisanjem dijafragmom i glasnim izgovaranjem slogova To Ho Ka Mi E Mi Ta Me, u tri različita ritma i s ubrzavanjem. Voditelj određuje ritam i brzinu uz zvonjenje posebnim zvoncem, a prate ga još dva zvona. Ako pravilno izvodite misogi, osjećat ćete se slično kao na treningu – organizam se zagrijava, znojite se i ostajete bez daha; stoga redovitim prakticiranjem misogija radite i na svojoj kondiciji. Puštanje glasa za vrijeme izdisanja je i svojevrsna antistres terapija – kada se dobro izvičete na misogiju, imat ćete manju potrebu vikati na nekog drugog 🙂

Poznato je da je misogi i narodni lijek protiv mamurluka 🙂